Кухня

В механа “Родопчанка” сме истински ценители на традиционната домашна кухня. Винаги се стараем да глезим нашите гости с натурални гастрономически изкушения, защото знаем, че си заслужава.

Голяма част от продуктите, с които приготвяме родопските ни гозби, наистина идват от планината. Кашкавалът например зрее в истинска планина в Родопите и се приготвя по стара българска рецепта, а кълцаната ни наденица е приготвена по специален начин, характерен само за родопската област.

В “Родопчанка” можете да опитате всички традиционни за региона ястия като пататник, родопски апраци, качамак със сирене или пръжки, смилянски боб, свинска и пилешка кавърма, родопски шашлик, свински патрондаш, капама, родопско пиле, боб по хайдушки, телешко сукалче, заек в гърне и много други.

Пататникът ни се приготвя по стара рецепта от настъргани на едро картофи, лук, сол и джоджен. Всичко това се омесва и пече на бавен огън. Може да се добави месо, сирене или яйце. Някои слагат чубрица и пръжки.

Смилиянският боб е бобът с главно Б. За жалост едва ли ще намерите истински смилянски боб в магазините. Търговците често използват името като ефективен търговски трик, но истинският смилянски боб идва от сърцето на Родопите и се отглежда само в района на село Смилян, Могилица или Арда. Нашият идва именно от там. Смилянският боб по родопски се приготвя с малко подправки и малко съставки, тъй като самият боб е много вкусен и ароматен.

В “Родопчанка” отделяме и специално внимание на кавърмата. При нас можете да опитате традиционна пилешка или свинска кавърма изпечена във фурна и подправена по най-подходящия начин.

Друго характерно ястие в нашето меню е свинският патрондаш. Гарантираме ви, че комбинацията от свински гърди, прясна мащерка и люти чушки е едно неустоимо преживяване.

Капамата в “Родопчанка” е една от гозбите, към които имаме наистина специално отношение. Приготвяме я от кисело зеле, ориз, подправки — черен пипер, дафинов лист и чесън, различни видове месо (свинско, телешко, кървавица, наденица, пиле, заек и др.) и добавяме „чекъне“ (червено цвекло) или туршия от цвекло.

Ако обаче сте истински ценители на родопската кухня, можете да се възползвате и от нашите традиционни вкусотии по предварителна поръчка – печено прасенце, печено агънце, агнешка плешка, телешко сукалче, заек в гърне и много други.

Можем да ви говорим още много за нашата традиционна родопска кухня, но сме сигурни, че ще е по-добре да я опитате на място в механа “Родопчанка”.